Wat is de Thústocht?

De Thústocht is een tocht voor Friese paarden over de Afsluitdijk naar hun wortels, letterlijk en figuurlijk.
Terug naar huis, naar Friesland.

Het is de bedoeling om met 500 paarden deze tocht te gaan volbrengen. Het is geen wedstrijd maar een tour rit. De totale lengte is bijna 44 kilometer, iets langer dan een maraton. De tocht zal voornamelijk stapvoets gereden worden. Waar mogelijk kan gedraafd worden.

Veel verzoeken zijn binnengekomen of de Thústocht ook aangespannen gereden kan worden. Gezien de beperkte breedte van het fietspad, zeker het gedeelte langs de sluizen, is het vooralsnog niet mogelijk.
Het is na de sluizen erg lastig om van de A7 het fietspad op te komen in verband met de daar aanwezige vangrail. Het afsluiten van de A7, in welke richting dan ook is niet haalbaar.

Omdat er zeker belangstelling voor bestaat zal gekeken worden of bepaalde aangespannen combinaties op een later tijdstip, apart de Thústocht kunnen rijden.

Waar vindt het plaats?

De tocht begint in Hippolytushoef en eindigt in Kimswerd, het geboortedorp van Grutte Pier.
De eerste 6 km worden door de weilanden van Wieringen gereden.
Na Den Oever wordt op of langs het fietspad op de Afsluitdijk gereden.
De laatste 6 kilometer van Zurich naar Kimswerd wordt weer door de weilanden gereden.

Waar mogelijk kan groepsgewijs gedraafd worden.

Halverwege de rit, op Breezanddijk zal een rustpunt voor ruiters en paarden zijn.

Wanneer wordt de Thústocht gereden?

De tocht zal in de na-zomer van 2018, in een weekend verreden worden. De datum is afhankelijk van reeds geplande werkzaamheden op de Afsluitdijk en van het verder programma van Leeuwarden 2018. Zodra de datum definitief is zal dit op deze site bekend gemaakt worden.

Waarom een Thústocht?

De Thústocht wordt gereden in het kader van Leeuwarden 2018 Culturele hoofdstad van Europa en ter promotie van “de Stormruiter”.

Daarnaast wordt er hard door Rijkswaterstaat gewerkt om de Afsluitdijk op de tourische kaart te zetten. Dit gebeurd onder andere door middel van diverse projecten.

Het is een icoon van de Nederlandse delta werken en op nog geen uur rijden van Amsterdam is het een prima dagje uit. In maart 2018 wordt het Afsluitdijk Wadden Center geopend.
Licht kunstenaar Daan Roosegaarde heeft op een prachtige manier de Art Deco architectuur van de sluizen geaccentueerd en andere installaties zullen volgen.

De Sluizen op de Afsluitdijk

Een tocht met 500 Friese paarden die als een lang snoer Zwarte Parels over de Afsluitdijk zal trekken, kan rekenen op veel, internationale belangstelling.

Wie weet dat het ooit een vast onderdeel kan worden van de tourischtische kalender van de Afsluitdijk…
De dijk zelf is een prachtige tribune immers.

Wellicht wordt dit snoer zwarte parels zowel op de Waddenzee als op het IJsselmeer begeleid door een vloot Friese Skutjes en andere pleziervaartuigen.


Fries als de 11 Steden tocht,

een prestatie om trots op te zijn. 

Save

Save

Save